Economia mondială se va confrunta cu un an mai dificil în 2023. Avertismentul FMI. Care este motivul

de: Anca Lupescu
02 01. 2023

Pentru o mare parte a economiei mondiale, 2023 va fi un an dificil, deoarece principalele motoare ale creșterii globale – Statele Unite, Europa și China – vor înregistra o activitate în scădere, a declarat duminică, 1 ianuarie, șeful Fondului Monetar Internațional.

An dificil pentru economia mondială

Noul an va fi „mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, în cadrul emisiunii de știri de duminică dimineața de la CBS „Face the Nation”.

„De ce? Pentru că cele trei mari economii – SUA, UE și China – încetinesc simultan”, a spus ea.

În octombrie, FMI și-a redus perspectivele privind creșterea economică mondială în 2023, reflectând faptul că războiul din Ucraina continuă să fie o piedică, precum și presiunile inflaționiste și ratele ridicate ale dobânzilor puse la cale de bănci centrale precum Rezerva Federală a SUA, menite să reducă aceste presiuni asupra prețurilor.

De atunci, China a renunțat la politica zero-COVID și s-a angajat într-o redeschidere haotică a economiei sale, deși consumatorii din această țară rămân precaut în condițiile în care cazurile de coronavirus au crescut.

În primele sale comentarii publice de la schimbarea de politică, președintele Xi Jinping a făcut apel sâmbătă, în discursul de Anul Nou, la mai mult efort și unitate, pe măsură ce China intră într-o „nouă fază”.

„Pentru prima dată în 40 de ani, creșterea Chinei în 2022 va fi probabil egală sau inferioară creșterii globale”, a declarat Georgieva.

În plus, un „foc de tabără” de infecții COVID așteptate acolo în lunile următoare sunt susceptibile să lovească și mai mult economia sa în acest an și să tragă în jos atât creșterea regională, cât și cea globală, a spus Georgieva, care a călătorit în China în interes de serviciu pentru FMI la sfârșitul lunii trecute.

„Am fost în China săptămâna trecută, într-o bulă dintr-un oraș în care nu există niciun caz de COVID”, a spus ea. „Dar acest lucru nu va dura odată ce oamenii vor începe să călătorească”.

„În următoarele două luni, va fi greu pentru China, iar impactul asupra creșterii chineze va fi negativ, impactul asupra regiunii va fi negativ, impactul asupra creșterii globale va fi negativ”, a spus ea.

China, în pericol

În previziunile din octombrie, FMI a stabilit creșterea produsului intern brut al Chinei anul trecut la 3,2% – la egalitate cu perspectivele globale ale fondului pentru 2022. La acea vreme, acesta a văzut, de asemenea, o accelerare a creșterii anuale în China în 2023 la 4,4%, în timp ce activitatea globală a încetinit în continuare.

Comentariile sale sugerează însă că o altă reducere a perspectivelor de creștere atât a Chinei, cât și a celor globale, ar putea avea loc la sfârșitul acestei luni, când FMI dezvăluie de obicei previziunile actualizate în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Între timp, Georgieva a declarat că economia SUA se distanțează și ar putea evita contracția totală care va afecta probabil până la o treime din economiile lumii.

„SUA este cea mai rezistentă”, a spus ea, și „ar putea evita recesiunea„. Vedem că piața muncii rămâne destul de puternică”.

Dar acest fapt în sine prezintă un risc, deoarece ar putea împiedica progresele pe care Fed trebuie să le facă pentru a readuce inflația din SUA la nivelul vizat, de la cele mai ridicate niveluri din ultimele patru decenii atinse anul trecut. Inflația a dat semne că a depășit vârful la sfârșitul anului 2022, dar, după măsura preferată de Fed, rămâne de aproape trei ori mai mare decât ținta sa de 2%.

„Aceasta este… o binecuvântare deghizată, deoarece, dacă piața muncii este foarte puternică, Fed ar putea fi nevoită să mențină ratele dobânzilor mai stricte pentru mai mult timp pentru a reduce inflația”, a declarat Georgieva.